APK-keuring
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring. Deze keuring verhoogt de verkeersveiligheid en beschermt het milieu. Afhankelijk van de soort brandstof is een viergasmeting (benzine), functiestoringstest (benzine & diesel), roetmeting (diesel) of een deeltjes test (diesel met roetfilter) verplicht.
Wijziging per 1 januari 2008
De wijziging in de APK-frequentie komt op het volgende neer:
♦ Alle op benzine rijdende personenauto’s en lichte bedrijfswagens die sinds 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten, hoeven pas vanaf 1 januari 2009 elke twee jaar een APK te ondergaan. Dus niet al in 2008.
♦ Als deze personenauto’s en lichte bedrijfswagens acht jaar of ouder zijn, geldt er weer een jaarlijkse APK.
Klassiekers
Ook verandert per 1 januari 2008 de APK-frequentie voor klassieke voertuigen:
♦ Personenauto’s van 30 jaar of ouder hoeven nog maar eens per twee jaar gekeurd te worden.
♦ Voor personenauto’s van voor 1 januari 1960 vervalt de APK-plicht.
Geen wijziging
Voor alle op benzine rijdende personenauto’s en lichte bedrijfswagens die voor 1 januari 2005 op de weg kwamen verandert er niets.
♦ Deze auto’s hebben nog steeds een jaarlijkse APK-plicht. Ook verandert er niets voor taxi’s, bussen, vrachtwagens en personenauto’s op gas en diesel.
′APK-goedgekeurd′ betekent niets meer of minder dan dat de auto op het moment van de keuring voldeed aan een aantal veiligheids- en milieu aspecten. Ook over de bedrijfszekerheid zegt zo’n APK eigenlijk weinig, zegt Boudewijn Hamel, hoofd after sales dienst Bovag.
Regelmatige controle en goed onderhoud van uw auto blijven dus belangrijk, ook al is hij APK gekeurd.
Ons universele garagebedrijf is het ideale adres voor uw jaarlijkse APK-keuring. U kunt er altijd dichtbij huis terecht, de wachttijden zijn doorgaans minimaal en de tarieven scherp.
En wist u dat wij de APK altijd gratis uitvoeren als u uw auto toch langs brengt voor z’n periodieke onderhoudsbeurt.
Wanneer uw auto APK gekeurd moet worden?
Check hier uw APK-datum na invoer van uw kenteken.
Al met al blijft de APK keuring dus een momentopname. Hoewel naar meer dan 80 verschillende controlepunten wordt gekeken, mag je na alleen een APK goedkeuring toch zeker niet stellen dat de auto in prima conditie is.
Steekproef
De RDW controleert de APK-keuringen steekproefsgewijs. Als aan een voertuig een steekproef wordt toegekend, moet het voertuig in ieder geval tot het einde van de wachttijd (120 minuten) en de duur van de steekproef in de keuringsplaats (uw garagebedrijf) ter beschikking blijven. De keurmeester die de APK-keuring heeft uitgevoerd moet tijdens de steekproef aanwezig zijn.
Wilt u zelf de permanente eisen van de APK eens doorlezen, klik dan hier